Knasende knækbrød
Her kommer simpelthen Vatti’s mest gennemarbejdet og brugte opskrift til dato; hans uimodståelige “sunde kiks med bid i”, som han selv kalder dem! : D i smag og udseende er det egentlig et knækbrød, men Vatti plejer at skære dem i små firkanter på 4×4 cm, så de kommer til at minde om kiks. på den måde er de nemlig ufattelig fristende lige at hapse som snack! tiltrods for, at denne opskrift giver 4 hele bageplader knækbrød, bager Vatti dem faktisk hver weekend.. så kan du selv gætte, hvor gode de er!
2 dl rugflager (eller grove havregryn)
3 dl sesamfrø
2 dl hørfrø
3 dl solsikkekerner
5 dl grahamsmel
2 dl hvedemel
3 tsk salt
2 tsk bagepulver
0,9 dl koldpresset rapsolie
4 dl vand
1. tænd ovnen på 180 grader varmluft
2. bland alle ingredienser sammen. brug gerne din røremaskine, ellers æltes ingredienserne sammen på bordet. dejen skal være rimelig fast, for at gøre det nemmere at rulle den ud – juster derfor med vand/mel til du opnår en passende konsistens
3. dejen skal du rulles ud. dette kan gøres på 2 måder:
Metode 1: del dejen i 4 dele. hver del lægges imellem 2 stykker bagepapir, hvor den rulles ud med en kagerulle. det øverste papir fjernes efter endt rulning.
Metode 2: del dejen i 4 dele, sæt et stykke bagepapiret fast på kanten af køkkenbordet med 2 hurtigspændere (skruetvinger) og form hver klump dej til en pølse. en pølse af gangen lægges ca. 10 cm inde på bagepapiret, hvorefter den forsigtigt og med en kagerulle rulles ud til siderne af bagepapiret. herefter rulles dejen væk fra dig selv, og her kan du eventuelt løsne papiret og vende det om, så du kan rulle modsat, hvis nødvendigt.
4. dejen skæres nu ud. dette gøres nemmest med et pizzahjul, ellers bruges en kniv eller spartel. knækbrødene kan have alle tænkelige størrelser og forme, men Vatti plejer at skære dem ca. 4×4 cm.
5. knækbrødene bages nu i ca. 20-22 min., indtil de er gyldenbrune. du kan sagtens bage 2 plader af gangen