Vatti’s rugboller
mine damer og herre, piger og drenge; jeg (Kathrine) er – af hele mit hjerte – stolt af at skulle præsentere jeg for.. Vatti’s rugboller! dette må simpelthen blive de mest gennemarbejdede og prøvesmagte boller til dato. hver gang Vatti har forsøgt at bage ‘den perfekte rugbolle’ (og det har har nok haft gang i hver søndag de sidste 2 måneder), er der ALTID gået et eller andet galt, hvilket har resulteret i utallige rettelser i denne opskrift!
tiltrods for, at resten af familien har jublet hver eneste gang, varme, lækre, sprøde og saftige rugboller er blevet langet over disken, er det først efter denne endegyldige opskrift, at Vatti også kan juble med, glad og tilfreds : D
350 g rugmel
650 g hvedemel
3 spsk rugbrødsmalt fra Meyers Bageri (kan også erstattes med 20 g maltmel)
6 dl vand
5 g gær
135 g saltede græskarkerner
1 dl sesamfrø
3 dl surdej
1 spsk havsalt
1½ spsk honning
(rugkerner, solsikkekerner, rugflager eller lignende til pynt)
aftenen før
1. gæren opløses i vandet, surdejen røres i, resten af ingredienserne tilsættes og det hele røres godt sammen
2. drys mel på bordet, hæld dejen ud af skålen og lad den hvile i 10 minutter
3. del nu dejen i klumper på ca. 100 g., form dem til boller og dyp hvorefter den ene side i vand og derefter den pynt, du har valgt
4. stil bollerne i køleskabet natten over eller måske en kold nat i garagen
dagen efter
5. tag bollerne ud køleskabet og lad dem hæve ca. 1 time i stuetemperatur bagning*
6. ovnen varmes op til 250 grader med enten en bagesten eller en almindelig bageplade, som bollerne herefter bages på i 17-19 min. idet bollerne sættes i ovnen, kastes ½ glas vand ind i bunden
* VIGTIGT! ret dig aldrig så meget efter, hvor mange timer/minutter, der i en opskrift står, at dit bagværk skal have. hævetiden kan påvirkes af mange forskellige faktorer, og blandt andet en kølig temperatur i det rum, dejen hæver, kan sænke hastigheden på hævningen, og din dej vil derfor have brug for at hæve længere end angivet. derfor! tjek til din dej flere gange under hævningen – det skal have den tid, der er nødvendigt, og husk; det er dig, der bestemmer, hvornår dine boller er klar til bagning, ikke uret (;